online_terapi

Online Terapi

Uzaktan psikolojik danışmanlık, diğer bir adıyla “online terapi”, psikoterapi sürecinin internet ortamında görüntülü bağlantı veya telefon aracılığıyla gerçekleştirildiği bir çalışma şeklidir.

Online terapiler, son yıllarda sıklıkla uygulanmakta olup, pandemi ile birlikte global olarak bu çalışma daha da yaygınlaşmıştır. Bu oranda yaygınlaşmasıyla birlikte, online terapi ve yüz yüze terapinin etkililiğini araştıran çalışmaların sayısı artmış, yapılan çalışmalarda online terapinin etkililiği açısından yüz yüze terapiden bir farklılığı olmadığı bulunmuştur.

Online Terapi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Online terapi nasıl işler?

Yüz yüze terapi sürecinde uygulandığı şekliyle klinik psikolog ve danışanın önden randevulaştığı bir zaman aralığında, yaygın kullanımda olan (Skype, Google Hangouts, Zoom, Teams vb.) programlar aracılığıyla psikoterapi seanslarının gerçekleştirilmesidir.

Verimli bir görüşme gerçekleştirilebilmesi için görüşmenin sağlanabileceği bir teknik altyapıya sahip olunması, klinik psikolog ve danışanın ikisinin de mahremiyet ve sessizliği bulunan birer ortamdan bağlantı kurmaları önem taşımaktadır.

Terapistin danışanın aktardıklarını anlamlandırması, analiz etmesi ve yorumlaması yüz yüze terapi ile aynı şekildedir. Online psikolog seçiminde psikoloğun yalnızca online çalışmaması, hem online hem yüz yüze psikoterapi desteğini sağlaması önemlidir. Online terapi, psikoterapi hizmetinin online ortamda çalışılması olup, danışan ve terapist arasında belirlenen çerçeve (seans süresi ve iptal politikası) yüz yüze terapiyle bir farklılık taşımamaktadır. Online terapi ücreti ile yüz yüze terapi ücreti aynıdır.

Online terapinin avantajları nelerdir?

  • Zaman açısından daha esnek olunmasını sağlar. Yolda geçirilen süre birçok kişi için terapiyi imkansız kılmakta olup, online terapi bu durumun önüne geçmektedir.
  • Destek almak istediğiniz uzmanın başka şehirde / ülkede / uzak mesafede olması gibi mekansal kısıtlılıkları ortadan kaldırır, çalışılmak istenilen uzmanı ulaşılabilir kılar. Bu sayede fiziksel olarak çalışma gerçekleştiremediğiniz uzmana online terapi yoluyla çalışmanız mümkün olur.
  • Bazı çalışmalar online terapinin, kişinin kendi alanında gerçekleştirilmesi ve mekansal hareketi azaltması sebebiyle terapi sürecinin daha “gizli” tutulabilmesini sağladığını belirtmektedir. Online terapi sürecinde olan bazı danışanlar, kendi alanlarında daha rahat ve daha derin çalışmalar yaptıklarını aktarmışlardır.
  • Fiziksel problemler veya yaş nedeniyle terapiye fiziksel erişimin olmadığı veya danışanların ikna edilemediği durumlarda online terapi verimli bir alternatif olabilmektedir.
  • Pandemi gibi olağanüstü durumlarda sağlık açısından oluşabilecek riskleri ortadan kaldırır.

Online terapi kimler için uygundur?

Bulunduğu şehirde klinik psikolog bulamayan veya yurt dışında yaşadığı ülkede kendi dilinde terapi desteği almak isteyen kişiler için online terapi tercih edilebilmektedir. Ayrıca, fiziksel problemler veya yaş nedeniyle terapiye fiziksel erişimin olmadığı durumlarda online terapi verimli bir alternatif sunmaktadır.

Online veya yüz yüze olması etkililiği açısından fark yaratır mı?

Online terapinin, psikolojik rahatsızlıkların çözümünde etkililiğine dair birçok akademik çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmalar, online terapi seanslarının terapinin memnuniyetine dair olumlu etkilerini göstermektedir. Terapiye erişimi kolaylaştırdığı ve daha geniş kitlelerin terapiye erişimini mümkün kıldığı gözlemlenmiş olup, yüz yüze terapi ile eşit etkililikte olduğu bulunmuştur.

Diğer Hizmetlerimiz