Grup Terapisi

Grup terapisi, bir veya daha fazla terapistin aynı anda bir grup kişiyle çalışmasını içeren bir psikoterapi şeklidir. Grup terapisinde benzer problemlere sahip danışanlar, bir lider terapist ve yardımcı terapist (co-therapist) eşliğinde spesifik bir hedefe yönelik çalışırlar.

Grup terapisinde oluşturulan ortam bireylerin dış dünyada içinde yaşadıkları toplumun küçük bir izdüşümüdür. Farklı kişilerden oluşan grup içerisinde danışanlar kendilerini daha iyi anlama, grup içerisindeki kendileri ve ötekiyle olan etkileşimlerini gözlemleme, fark etme, kendini geliştirme ve değiştirme fırsatı bulurlar.

Grup Terapisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Grup terapisinin faydaları nelerdir?

Grup terapisinde grup üyeleri birlikte çalışırlar ve grup içerisinde sosyal bir destek sağlamaları amaçlanır. Grup çalışmasında danışanların fayda sağladığı alanlarının bazıları:

  • Sorunlarının sadece kendilerine özgü olmadığını anlayıp, diğerlerinin de benzer problemlere, korkulara sahip olduğunu anlayıp rahatlarlar.
  • Terapi gruplarında katılan kişilere çeşitli teorik bilgiler sağlanır. Bu eğitici bilgiler ışığında, danışanlar hayatlarında yaşadıkları durumları anlamlandırmaya, yaşadıkları semptomların kökenini keşfetmeye ve başa çıkmaya dair bilgi sahibi olurlar.
  • Grup terapisi ortamı genellikle katılan bireylerin aile yaşamlarına benzetilir ve çocuklukta yaşanan çatışmalar hatırlanır. Ancak bu noktada terapist desteği vardır ve yaşanmışın aksine bu çatışmaları yeniden yaşarken müdahale edilebilir ve yaşanmasında düzeltici terapist desteği bu çatışmaları çözmekte yardımcı olabilir.
  • Grup terapileri sırasında başkalarının hayatlarına da dokunuyor olmak hem diğerleri için hem de kendilerine yardımcı oldukları için danışanların daha iyi hissetmelerine yardımcı olmaktadır.
  • Gruptaki kişilerin problemlerle başa çıkabilme düzeyleri ve süreçleri farklıdır. Bu süreçlerde benzerlikleri ya da farklılıkları gözlemlemek kişiye umut verebilir.
  • Kişinin kendini anlamasını, içgörü kazanmasını, kişilerarası öğrenmeyi ve kişiler arası uygun olmayan deneyimleri belirlemeyi ve bunların anlamlandırılıp, gerekirse değiştirilmesini amaçlar.

Grup terapisi kaç kişiden oluşur?

Grup terapisinde gruplar yaklaşık 6-10 katılımcıdan oluşmaktadır. Grup terapisi genelde haftada bir ya da iki kez olmak üzere, yaklaşık 90 dakika sürer. Seanslar ihtiyaçlar doğrultusunda artırılabilir ve azaltılabilir.

Grup terapisi nasıl çalışır?

Terapiyi gerçekleştiren ve lider pozisyonunda olan terapist, gruba dahil olan kişilerin problemlerinin çeşitli ve farklı olmasına; kişilerin ego güçleri açısından ise benzer olmalarına dikkat eder. Seanslarda konuşulan konular genellikle doğal bir şekilde grup dinamiklerinden oluşur. Grup terapisinde, terapinin amacını detaylandırmak yerine, genellikle öz-farkındalık üzerine çalışmalar yapılır.

Grup terapisi süreci nasıldır?

Grup terapisinin süresi ve çalışılacak konu belirlidir. Her bir oturum 90 dakika sürer ve kaç oturum olacağı sürecin başında belirlidir. Grup terapileri genellikle 10-12 oturumdan oluşur.

Grup terapisinde çeşitli ve sıralı süreçler vardır. Bu süreçler sırasıyla şu şekildedir: Umut aşılama, evrensellik, bilgi paylaşımı, diğerkamlık, çocukluktaki aile ortamının yeniden ve düzeltilmiş biçimde yaşanması, sosyalizasyon tekniklerinin geliştirilmesi, taklit davranışı, katarsis, varoluşsal faktörler, dayanışma ve kişilerarası öğrenmedir.

Grup terapisiyle bireysel terapi birlikte olur mu?

Grup terapisinde olan kişiler için ideal olanı bu grubu bireysel terapi ile birlikte sürdürmeleridir. Bu iki terapi birbirlerini destekleyecek şekilde olmalıdır. Bireysel terapi sürecinde grup terapisini desteklemek için gösterdikleri direnç, diğer bireylere yaklaşım gibi konular konuşulabilir.

Hastanedeki ve ayakta tedavideki grup terapi arasındaki fark nedir?

Ayakta tedavi gören kişilerden farklı olarak hastanede grup terapisi sürecinde hasta değişimi daha fazladır. Yeni üye alımı ve üye ayrılıkları ayakta olan gruba göre daha sık görülür. Yatan hastalara yönelik grup terapisi sürecindekiler akut şeklinde rahatsızlardır ve bu hastaların psikopatoloji çeşitliliği fazladır. Yatan hastalar için gerekli olan yöntem, kısa süreli ve somut olmalıdır.

Grup terapisi başvuru süreci nasıl işler?

Grup terapisinde, gruba uygun bireyleri belirlerken en az birkaç bireysel görüşme yapılarak karar verilir.

Yaşadığınız problemlere uygun terapi grupları açıldığında grup terapisi desteği almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Merkezimizdeki çalışılan gruplar:

  • İş yaşamında başa çıkma
  • İletişim becerileri
  • Yeni ebeveyn olmak
  • Ergen ebeveyni olmak
  • Yaşlılık, yaşlılığa alışmak

Anksiyete bozuklukları (Panik bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu, stres bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, fobiler, sosyal fobi, sınav anksiyetesi, performans anksiyetesi)

Diğer Hizmetlerimiz