Psikanalizde Çerçeve

Çerçeve; terapist ve danışan arasındaki en temel anlaşmadır. Farklı terapi ekollerinin farklı çerçeveleri olsa da psikanalitik çalışmada çerçeve sürecin verimli ilerleyebilmesi için var olan en önemli öğedir. Terapi sürecinin en başından itibaren sürecin sağlıklı ve iyileştirici olması adına terapist ve danışanın uyması gereken bazı kurallar bütününe “terapötik çerçeve” ismi verilir. Psikanalitik Çerçeve Nedir? Psikanaliz sürecinde,…

Travma

Travma Nedir? Travma, yara anlamına gelen bir kelime olup Yunanca kökenlidir ve delik açmak veya sürtmek gibi fiillerden türemiştir. 17. yüzyılda tıp alanında fiziksel bir yara olarak kullanılmıştır. Ancak günümüzde travma, dışarıdan gelen bir şiddet sonucunda organlarda, deride veya tüm vücutta oluşan yaralanma veya yaralanmanın devam etmediği halde bıraktığı etki olarak tanımlanmaktadır. Travma, bir kişinin…

Psikanalitik Açıdan Bağımlılık

Bağımlılık, bir madde veya davranışa karşı aşırı bir bağımlılık veya bağımlılık geliştirme durumunu ifade eder. Bu durum, bir kişinin kontrolünü kaybetmesi, dürtülerine karşı koymakta zorluk çekmesi ve olumsuz sonuçlara rağmen devam etmesi şeklinde kendini gösterebilir. Bağımlılık, genellikle alkol, uyuşturucu, sigara, kumar, teknoloji veya yiyecek gibi maddelere veya davranışlara odaklanabilir. Bağımlılık, fiziksel, psikolojik ve sosyal açılardan…

Narsistik Kişiliğe Psikanalitik Bakış

Gündelik hayatta da sıklıkla rastlayabileceğimiz, hatta bencil, kendini övmeyi, gösterişi sevdiğini düşündüğümüz bazı insanları nitelendirebileceğimiz ‘narsisizm’ kavramı ilk olarak psikiyatri literatüründe kullanılmıştır. Günümüze kadar gelen süreçte psikanalitik literatür içinde nitelediği klinik tablo pek farklılaşmasa da narsisizmin, narsistik kişiliğin gelişime yol açan etmenler, olası terapinin seyri ve izlenecek yola dair zengin bir kuramsal bilgi birikmiştir. Narsisizm…

Travma

Travma kavramı, uzun yıllardan beri psikanaliz alanı içinde tartışılan ve süregelen köklü bir geçmişe sahiptir. Öncelikle Charcot olmak üzere Breuer , Freud ve Anna Freud travma üzerinde çalışmalar yapmış belirli görüşler öne sürmüşlerdir . Freud’un baştan çıkarılma teorisi gibi bazı teoriler zamanla geride kalmış ve vazgeçilmiş olsa da travma kavramı hiçbir zaman önemini yitirmemiştir. Sadece…

Göçmenlik ve “Öteki” Kavramı

“Göçmenlik bir buğulu cam hali değil mi? Ne dışarısı net olarak görünüyor ne de içerisi. Ama yine de göçmenler hep bir pencere arıyor. Akıp giden hayata pencerenin ardından bakmak düşüyor nasiplerine.”  Gökhan Duman, 11.Peron  Göç ve göçmenlik kavramı son zamanlarda artan mülteci krizleri ve ırkçılık ile beraber gerek yerel gerek uluslararası gündemde kendine büyük bir…

Narsisizm Üzerine Bir Yazı

Narsisizm kavramı, günümüz toplumunda olumsuz  olgu içinde değerlendirilen bir kavramdır. Halk arasında öz-severlik, kendine aşık olma, kendini üstün görme, kibirlilik gibi kavramlarla tanımlanır. Narsistik bireylerin enerjileri ve dünyaya karşı bakış açıları kendilerine yöneliktir. Dış dünyaya karşı ise büyüklenmeci, sömürücü ve bencil tutum içinde görünebilirler. Kendilerinde kusur göremezler. Narsistik bireyler için dış dünyaya karşı kabul görmek,…

Suçluluk ve Psikanaliz

Psikanaliz söz konusu olduğunda, süper egonun zevk almayı yasaklayan bir merci olduğu yönünde çok yaygın bir yanlış kabul vardır. Bence bu yanlış kabulün iki sebebi olabilir: İlk olarak, yasaklanan şeyin yasaktan önce zaten imkânsız olduğu gözden kaçırılır. Gözden kaçırılan şey şöyle özetlenebilir: Yasa, yasakladığı imkânsızlığın metaforlarını mümkün nesneler haline getirir ve dolayısıyla yasanın olmadığı yerde…

Jacques Lacan’a Genel Bir Bakış

Jacques Lacan (1901 – 1981), kimilerince “Freud’dan beri en tartışmalı psikanalist” olarak adlandırılan psikanalist ve psikiyatrdır. Her ne kadar temel çalışma alanı psikanaliz olsa da fikirleriyle çağdaş felsefe, dilbilim, sinema gibi alanlarda etkili olmuş, geliştirdiği kuramlar Foucalt, Guattari, Zizek gibi isimlerin düşünce temellerini oluşturmuştur. Şüphesiz ki Lacan okunması kolay bir psikanalist değildir; sözleri birçok insan…

Paranoyaya Psikanalitik Bir Bakış

Paranoya nedir? Paranoya, kişinin başkası tarafından kötülük göreceğine dair bir düşünce geliştirmesidir. Paranoya, yoğun bir şekilde duvarlı, bastırılmış acıdan oluşan bir iç evrende gelişmekte olup benliğin hayati kısımlarının inkar edilmesi ve bastırılmasına dayanmaktadır. Bu düşünceye sahip kişiler, kendilerinin küçük düşürüleceği, aldatılacağı, zarar verileceğine dair bir inanç geliştirebilmekte ve korku duyabilmektedir. Paranoid kendilik yapısında birey çift…