Sigmund Freud kimdir?
Sigmund Freud, psikanalizin kurucusu olarak bilinen Avusturyalı bir nörologdur. Sigmund Freud 1856 yılında, Freiberg, Moravya’da (şimdiki Pribor, Çekya) doğmuştur. Daha sonra ailesi Leipzig’e taşınmış ve Viyana’da, eğitim hayatını gerçekleştirdiği yerde yaşamaya başlamıştır. Freud ve ailesi Yahudi’dir. Ailesi ile birlikte Freud, Holokost gerçekleştiğinde zor durumlar yaşamış ve beş kız kardeşinden dördünü toplama kamplarında kaybetmiştir.
Freud’un Psikoloji’ye katkıları
Aktarım, serbest çağrışım ve rüya yorumu gibi stratejilerin de kullanıldığı konuşma terapisine odaklanan terapi tekniklerini geliştirmiştir. Psikanaliz, Freud sayesinde psikolojinin ilk yıllarında baskın bir düşünce okulu haline gelmiştir ve bugün bile hâlâ oldukça etkili olmaya devam etmektedir. Psikoloji üzerindeki etkisinin dışında, Freud’un fikirleri popüler kültüre de nüfuz etmiştir ve Freudyen sürçmeler, bilinç dışı, arzuların yerine getirilmesi ve ego gibi kavramlar günlük dilde bile halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Freud, Fransız nörolog Jean-Martin Charcot ile yaptığı çalışma sayesinde, histeri olarak bilinen duygusal bozukluktan büyülenmiştir. Hipnoz altında acı deneyimlerini hatırlayarak, histeri tedavisinde Josef Breuer ile iş birliği yapmıştır. Daha sonra hem arkadaşı hem akıl hocası olan Dr. Josef Breuer, onu Anna O. olarak bilinen en meşhur vaka çalışmalarından biri ile tanıştırmıştır. Bu vaka çalışması, histerinin en önemli örneklerinden biridir. İki doktor, Anna O’nun yaşadığı zorlukların organik bir nedeni olmadığını, ancak onun deneyimleri hakkında konuşmasının semptomları üzerinde sakinleştirici bir etkisi olduğu sonucuna varmıştır. Bu çalışmanın sonunda, Freud ve Breuer, “Studies in Hysteria” adlı eseri 1895’te yayınlamıştır.
Freud’un daha sonraki en önemli çalışmalarından bazıları ise Düşlerin Yorumu (1900) ve Cinsellik Teorisi Üzerine Üç Deneme (1905) gibi eserleridir. 1902’de Freud, Viyana Üniversitesi’ne Nöropatoloji Profesörü olarak atanmıştır. Hayatını profesör olarak geçirdiği dönemde, tıp kurumu onun teorilerinin çoğuyla aynı fikirde olmasa da bir grup öğrenci ve takipçisi Freud’un etrafında toplanmaya başlamıştır. 1910 yılında, Freud’un yakın arkadaşı Carl Jung’un başkanlığında Uluslararası Psikanaliz Derneği kurulmuştur. Ancak ilerleyen zamanlarda Jung, Freud’un temel fikirlerinin çoğunu reddetmiştir ve ikili bir şekilde ayrılmıştır. Jung daha sonra analitik psikolojiye dair kendi teorilerini geliştirmiştir.
Anna Freud kimdir?
Anna Freud, Sigmund Freud’un en küçük kızıdır. Babasının çalışmalarının yarattığı büyük gölgeye rağmen, çocuk psikanalizi alanındaki öncü çalışmasıyla bu alanda kendi yerini bulabilmiştir. Babasına en yakın kızı olması ve babasının işlerine hayran olması sebebiyle Anna Freud, Freud’un toplantılarına ve işlerine gözlemci olarak olsa da dahil olmaya başlamıştır, ayrıca babası tarafından da kısa süreliğine psikanalize tabi tutulmuştur.
Anna Freud, babasının geliştirdiği kuramları ve yetişkin çalışmalarını çocukluğa atfetmeyi başardı. Erken gelişen çocuklar ve daha sağlıklı yetişkin gelişimine katkı sağlamak için çocuklarla çalışmaya karar verdi. Aynı zamanda yaptığı çocuk hakları savunuculuğuna devam etti.
Anna Freud, ego savunma mekanizmalarını detaylandırarak ego psikolojisi üzerine formülasyonlar geliştirdi Bunlar, bir kişinin kendisiyle ilgili fikrini, algılanan benlikleri ile gerçeklik arasındaki tehlikeli uyumsuzluktan korumak için var olan mekanizmalardır. Savunma mekanizmaları üzerine yaptığı çalışmalar bugün oldukça popülerdir, hatta yansıtma mekanizması gibi birçok mekanizma popülerlik kazanmıştır.
Yazar: Ekin Sarı, Psikolog
Referanslar:
Beyond the Consulting Room. Freud Museum London. (2018, April 30).
https://www.freud.org.uk/education/resources/anna-freud-life-and-work/beyond-the-
consulting-room/.
Reuters. (1982, October 10). The New York Times Anna Freud Obituary. The New York
Times.
https://archive.nytimes.com/www.nytimes.com/learning/general/onthisday/bday/1203.html.
Sandler, A. M. (2015). Anna Freud. Anna Freud | Institute of Psychoanalysis.
https://psychoanalysis.org.uk/our-authors-and-theorists/anna-freud.
The British Psychological Society (2018). Dr Nick Midgley – Anna Freud: An Advocate for
Children. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=TAKLOfelGHE.
Oktuğ, Zeynep. Freud’un Kişilik Birimleri (İd-Ego-Süperego) ile Reklam İletisinin İzleyici
Üstünde Yarattığı Etkiler Arasındaki Bağlantı. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Kültür
Üniversitesi,2007.
Yapıcı, J. (2017). İd (alt benlik), Ego (benlik), süper ego (üst benlik). Libido Dergisi (çeviri)
Freud’un Gelişim Dönemleri: İçgüdüler, id, ego ve süperego;
https://www.cafrande.org/psikanaliz-freud%E2%80%99un-gelisim-donemleri-icguduler-ego-
ve-superego/
Temeller: Freud ve Yapısal Kişilik Kuramı;
https://medium.com/t%C3%BCrkiye/freud-yapisal-kisilik-kurami-5373aff136e2