ethos_psikoloji

Kökeni Yunanca’dan olan “Ethos”, bir kişi veya bir topluluğun çevresel ve geleneksel faktörlerle şekillenen tutumu ve duruşu, yani diğer benzer kişilerden veya yapılardan onu ayıran “karakter” anlamına gelmektedir. Bu duruş ve tutumlar, kişinin veya toplulukların geçmişlerinden gelen deneyimleri, gelenekleri, kültürleri, ahlaki yapıları ve genel olarak dünya görüşünü etkileyen tüm etkenlerin birleşimiyle şekillenir. Kişilerin ve toplulukların karakteri, yani Ethos’u olabileceği gibi, zamanın da bir Ethos’u olduğundan bahsetmek mümkündür.

ETİK

Ethos, aynı zamanda “etik” kelimesinin de kökenidir. Ethos, kişiyi veya topluluğu diğerlerinden ayrıştıran karakteristik ise, etik de bununla bağlantılı olarak bir topluluğun veya kurumun sahip olduğu bir dizi ahlaki prensiplerin ve prensipler sisteminin tamamıdır.

KARAKTER

Ünlü filozof Aristo’nun 2400 yıl önce öne sürdüğü üç aşamalı ikna etme sanatının ilki olan Ethos, bu bağlamda da bir topluluğu ikna ederken konuşan sözcünün “karakteri” anlamına gelmektedir. Yani Artisto’nun önermesine göre, herhangi bir ikna etme sürecinde bir kişiye veya topluluğa bir mesajı verirken öncelikle önemli olan, ikna etmeye çalışan kişinin kim olduğu, karakteri ve dolayısıyla sözünün güvenilirliğidir.