Hayatımın Sınavı

Özellikle ergenler arasında psikoterapiye en sık başvuru sebeplerinden birinin sınav kaygısı olduğunu görüyoruz. Ebeveynlerden ‘’Aslında hazırlanıyor; ama sınavda kendisini gösteremiyor.’’, ‘’Otursa yapar ama hiç istemiyor.’’, ‘’Ben artık ne yapacağımı bilmiyorum, sürekli odasına gidip kontrol ediyorum.’’  gibi sözler duyuyoruz. Ergenlerse ‘’Deneme sınavlarında dikkatimi toparlayamıyorum.’’, ‘’Düşünmekten uyuyamıyorum ve yorgun uyanıyorum, sonra da okula gitmek istemiyorum.’’ gibi cümlelerle…

Psikanaliz ve Ergenlik

‘’Ben kimim bilmiyorum; ama sen olmadığıma eminim.’’   Vazgeçmenin ve kaybın dönemidir ergenlik. Çocuklukta ihtiyaç duyulan ve yüceltilen nesnelerin ve çocuksu bedenin kaybını kabullenmenin zamanı gelmiştir. Ergen kendisi olabilmek için eskiden bağımlı olduğu nesnelerinden vazgeçmek zorundadır ve bu yası yalnız başına yaşar. Tüm bunlar oldukça zordur ve zaman alır. Anna Freud’un dediği gibi ‘’Anneler çocukları…

Ergenlik Döneminde Beden Algısı

Ergenlik döneminde kişinin zihinsel kapasitesi, dış görünüşü, ruhsal gelişimi açısından oldukça hızlı ve büyük değişimler söz konusudur. Bu dönemde gelişen bilişsel yeteneklerden biri de iç gözlem kapasitesidir. Bu durum sonucunda ergenler kendileriyle, özellikle kendi bedenleriyle yakından ilgilenirler ve başkaları tarafından nasıl görüldüklerini oldukça önemserler. Yani, bu dönemde kişiliklerini şekillendirmeye çalışan ergenler için kim oldukları ve…

Ergenlik Döneminde Öfke: Psikanalitik Bir İnceleme

Ergenliğe geçiş döneminde geçirilen bedensel değişimler, kişiyi nasıl bir yetişkin olacağı ve yeni vücuduna nasıl uyum sağlayacağı konusunda çeşitli sorgulamalara sürükler. Çocukluk döneminde en önemli ilişkiler ebeveyn ya da öğretmenler gibi otorite figürleriyle kurulurken, ergenlik döneminde arkadaşlık ilişkileri öne çıkar. Ergen kendisini domine etmeyen figürlerle ilişki kurmayı tercih etmeye başlamıştır. Bağımsızlık elde etmek, ayrılma-bireyleşme için…

Çocuklarla Psikolojik Değerlendirme ve Zeka Testleri

Ekin Sarı, Psikolog Çocuklarla Psikoterapi ve Psikolojik Değerlendirme Nasıl Yapılır? Her çocuk kendine özgüdür; kendine özgü ihtiyaçları, duyguları, davranışları vardır. Çocukların psikoterapi süreci ve psikolojik değerlendirme süreçleri daha farklı bir süreçtir çünkü çocukların dili, kendilerini ifade ediş şekilleri yetişkinlerden farklıdır. Çocuk terapisi nasıl olur? Çocuk, tıpkı anne ve babaya olduğu gibi terapistiyle de arasında bir…

Ergenlik Döneminde Neler Oluyor?

Gözde Özbek, Uzman Klinik Psikolog Ergenliği anlatmak için karmaşık olmayan bir yol var mıdır acaba? Ergen, ne çocuktur artık ne de yetişkin! Bir gün kendini bütün dünyayı değiştirebilecek güçte ve hayatın anlamını sorgulayacak zihin yapısında hisseder, diğer bir gün ise arkadaş grubunun dışında kaldığını, içsel çatışmalarla boğulduğunu. Yaşanılan içsel çatışmaları ortadan kaldırabilmek için bazen içe…