Psikanalizde Çerçeve

Çerçeve; terapist ve danışan arasındaki en temel anlaşmadır. Farklı terapi ekollerinin farklı çerçeveleri olsa da psikanalitik çalışmada çerçeve sürecin verimli ilerleyebilmesi için var olan en önemli öğedir. Terapi sürecinin en başından itibaren sürecin sağlıklı ve iyileştirici olması adına terapist ve danışanın uyması gereken bazı kurallar bütününe “terapötik çerçeve” ismi verilir. Psikanalitik Çerçeve Nedir? Psikanaliz sürecinde,…

Travma

Travma Nedir? Travma, yara anlamına gelen bir kelime olup Yunanca kökenlidir ve delik açmak veya sürtmek gibi fiillerden türemiştir. 17. yüzyılda tıp alanında fiziksel bir yara olarak kullanılmıştır. Ancak günümüzde travma, dışarıdan gelen bir şiddet sonucunda organlarda, deride veya tüm vücutta oluşan yaralanma veya yaralanmanın devam etmediği halde bıraktığı etki olarak tanımlanmaktadır. Travma, bir kişinin…

Hasete Bir Bakış

Haset Nedir? Haset duygusu, bir şeyin başkasında olduğu görüldüğünde ortaya çıkan yıkıcı ve olumsuz bir duygudur. Kıskançlıkla yakından ilişkilidir ve hayatımızın belirli dönemlerinde ortaya çıkabilir. Haset, iki kişi arasında olurken kıskançlıkta üçüncü bir kişi ya da kavramın tehdidi söz konusudur. Kişi, haset duygusunu hem kendinde hissedebilir hem de başkalarının ilişkilerinde gözleyebilir. Haset duygusu genellikle kişinin…

Online Psikanaliz

Son zamanlarda teknoloji hızla gelişti ve bu gelişim psikoloji alanını da derinden etkiledi. Bu gelişimle beraber psikoterapi alanında da online terapi kavramı gündeme gelmeye başlasa da özellikle pandemiyle beraber popülaritesi hızla arttı. Ancak terapinin fiziksel ortamdan online ortama kayması beraberinde hem bazı kolaylık ve avantajları hem de birçok soru işaretini beraberinde getirmiştir. Online Terapi Online…

İntihara Psikanalitik Bir Bakış

İntihar, bir bireyin yaşamına son verme niyetiyle hareket ettiği, genellikle derin bir umutsuzluk, çaresizlik ve yoğun psikolojik acı içinde olduğu durumu ifade eder. İntihar düşünceleri, istekleri ve eylemleri, ciddi bir zihinsel sağlık sorunu olan intihar düşüncesi veya intihar riski altında olan bir kişinin belirtileridir. Ayrıca, bir bireyin kendi yaşamına son verme niyetiyle ve genellikle ölümcül…

Psikanalitik Açıdan Bağımlılık

Bağımlılık, bir madde veya davranışa karşı aşırı bir bağımlılık veya bağımlılık geliştirme durumunu ifade eder. Bu durum, bir kişinin kontrolünü kaybetmesi, dürtülerine karşı koymakta zorluk çekmesi ve olumsuz sonuçlara rağmen devam etmesi şeklinde kendini gösterebilir. Bağımlılık, genellikle alkol, uyuşturucu, sigara, kumar, teknoloji veya yiyecek gibi maddelere veya davranışlara odaklanabilir. Bağımlılık, fiziksel, psikolojik ve sosyal açılardan…

Wilfred Ruprecht Bion

Wilfred Ruprecht Bion Kimdir? Psikanalizin şüphesiz en önemli isimlerinden biri olan Wilfred Bion bir düşünürü anlamak için onun hayatında neler deneyimlediğini ve bu deneyimlerin kişiliğini nasıl şekillendirdiğini anlamanın son derece önemli olduğunu savunmuştur. Onu diğer kuramcılardan ayıran belki de en dikkat çeken özelliği de kendi yaşamıyla ilgili bilgileri, hayatının dönüm noktalarını büyük bir samimiyetle ve…

Travma

Travma kavramı, uzun yıllardan beri psikanaliz alanı içinde tartışılan ve süregelen köklü bir geçmişe sahiptir. Öncelikle Charcot olmak üzere Breuer , Freud ve Anna Freud travma üzerinde çalışmalar yapmış belirli görüşler öne sürmüşlerdir . Freud’un baştan çıkarılma teorisi gibi bazı teoriler zamanla geride kalmış ve vazgeçilmiş olsa da travma kavramı hiçbir zaman önemini yitirmemiştir. Sadece…

Göçmenlik ve “Öteki” Kavramı

“Göçmenlik bir buğulu cam hali değil mi? Ne dışarısı net olarak görünüyor ne de içerisi. Ama yine de göçmenler hep bir pencere arıyor. Akıp giden hayata pencerenin ardından bakmak düşüyor nasiplerine.”  Gökhan Duman, 11.Peron  Göç ve göçmenlik kavramı son zamanlarda artan mülteci krizleri ve ırkçılık ile beraber gerek yerel gerek uluslararası gündemde kendine büyük bir…

Baba Kavramı: Psikanalitik Bakış ile “Babaya Mektup”

Baba Kimdir?   Baba kavramı psikoloji alanında fazlasıyla tartışılmıştır ve şüphesiz ki bu tartışmalar edebiyat, sinema, heykel gibi birçok sanat dalını da etkilemiştir. Bu kavramı psikanalitik bir açıdan ele alırsak babanın çocuk gelişimi üzerindeki etkisi üzerindeki ilk yazıları Sigmund Freud’da görebiliriz. Freud, gelişimin her evresinde babanın büyük bir etkisi olduğunu öne sürer ve özellikle erkek…